Mojí dceři Anežce jsem nechávala ve vývoji nožiček úplnou volnost. Tzn. od narození stále bosá, málokdy nosila i ponožky.  Neodradilo mě ani neustálé osahávání nohou od babiček s jejich otázkou: „A nebude nemocná, nenachladne?“ Ne, dítě od nožek nemůže nachladnout, pouze pokud je opravdu chladno, je dobré chránit před chladem kotník, např. pleteným „nátepníčkem“, který používaly naše prababičky :).

Celkově je pro vývoj motoriky velmi vhodné, aby byl kojenec co nejčastěji nahý. Co se týká oblečení, mělo by být volné. Dupačky ideálně bez „ťapek“, které jsou většinou malé, i když velikost dupaček je v pořádku.  To samé platí o ponožkách, lépe kupovat klidně o dvě velikosti větší. Zejména ponožky s elastanem mají tendenci nožku a hlavně prstíky nadměrně svírat. Po dobu vývoje, kdy dítě leží na zemi, plazí se, leze, nebo se staví o nábytek, jsou každé boty na překážku.  Nejvhodnější jsou nožky bosé. I tenká ponožka mění zdroj afarentace (vstupní informace, zahrnuje například vnímání teploty nebo struktury povrchu, na kterém noha stojí) do mozku. Pokud dítě obchází nábytek, jsou také jakékoli boty na překážku. Omezují vnímaní z plosky nohy a bota také ovlivňuje, nebo dokonce u nevhodně zvolených bot, omezuje funkci nohy.

První krůčky dítěte je výborné vést do přírodního terénu, a pokud to prostředí dovoluje, naboso. Pokud je potřeba chodilo chránit před nepřízní počasí, nebo nevhodným terénem, kde by hrozilo například poranění, tak by první botičky měly být ohebné všemi směry, lehké a bez zpevnění. Nožní klenba se totiž vytváří prací svalů plosky nohy a aktivními prstíky. Pokud by se dítěti dala pevná obuv, ortopedická (s podložením vnitřní klenby), tak je velká pravděpodobnost, že se klenba nevytvoří. Není důvod, aby se vytvářela, když je pasivně podepřená a její funkce je tak pro mozek nahrazena.

Anežka se začala stavět v 9ti měsících a postupně se naučila obcházet nábytek. První samostatná chůze se objevila po oslavě prvních narozenin. Poté trvalo ještě dva týdny, než opravdu „chodila“, tedy nejenom od nábytku do naší náruče. No a zde nastal čas pro její první botky – capáčky. Na doma jsme objednali bavlněné capáčky Ťapťapky. Na míru dělané, tak aby nožičky fungovaly, jako by byly na boso.

Dorazily v krásném dárkovém pytlíčku, na první pohled se jevily jako kvalitně zpracované. Materiálově se jedná o bavlnu, takže na doma ideální materiál, na rozdíl od kožených capáčků, kde se nožky mohou potit. Kožené capáčky také nejsou tak měkké. Podrážku jsem vybrala s protiskluzem, což doporučuji, aby noha byla na hladkých podlahách stabilní.

Stabilitu kolem kotníku zajišťuje gumička, která se dá nastavit přesně podle obvodu kotníku dítěte. Bála jsem se, aby gumička nohu neškrtila, ale ne. Obvod látky přes nárt je také individuálně upravený, a společně s látkou kolem kotníku  zajišťujě kvalitně předozadní i boční stabilitu. Na noze capáčky drží velmi hezky.

Capáčky jsou velmi lehké, ohebné všemi směry, což je nesmírně důležité pro první krůčky (obrázek 2). Tenká podrážka zase umožňuje nožce „číst“ terén.

Obrázek 2. Ohebnost všemi směry

Nesmírně důležitý je výběr capáčku nejen podle délky a šířky, ale i podle tvaru nohy. Většina capáčků nerespektuje tvar dětské nohy (obrázek 3). Často je pata a přední část nohy stejně široká, což podle mě nemá  skoro žádné dítěJ Navíc často děti mají dominantní paleček, tzn. je delší než ostatní prsty. Nevhodné značky jsou například Capiky, Afelo. Vhodné značky jsou např.  Ťapťapky, Nolen, Dadoos.

3. Obrázek. Vlevo vhodný tvar capáčků, vpravo nevhodný tvar.

Porovnání tvaru nohy mé dcery (obkresleno v zatížení ve stoji na obou nohách, tužka kolmo k podlaze) s tvarem capáčku Ťapťapek vidíme na obrázku 4. Tvar capáčků odpovídá tvaru nožky a noha tak může hezky pracovat, nejsou utlačovány prstíky.

Vhodný nadměrek je znázorněn na obrázku 5. (Obkres nohy by správně patřil do boty, ale to by nešlo vyfotit :)). Obecně nadměrek do délky je cca 12mm, do šířky 2mm (kvůli růstu, ponožce).

Obrázek 4. Tvar nohy a odpovídající tvar capáčků

Obrázek 5. Správně zvolený nadměrek

Ťapťapky s klidem mohu doporučit jako vhodné capáčky i svým pacientíkům.